فیشینگ در انلگیسی Phishing به تلاش کردن هکرها برای بدست آوردن اطلاعات مهم، از جمله نام کاربری، پسورد، اطلاعات حساب بانکی، اطلاعات کارت بانکی و … گفته میشود.
احتمالا برای شما هم این سوال ایجاد شود که فیشینگ واقعا چیست و آیا میتواند مشکل ساز باشد؟ سالانه میلیون ها نفر در جهان با افتادن به دام هکر های فیشنگ، ضررهای مالی و معنوی بسیار سنگینی را متحمل میگردند.
فیشینگ دقیقا چیست؟
بسیاری از کارشناسان و مهندسین شبکه و کامپیوتر، فیشینگ را اینگونه مطرح میکنند که هکرها با جعل صفحات بانک، ایمیل و … اطلاعات کاربر را به سرقت میبرند. ولی واقعیت در مورد فیشینگ بسیار فراتر از این نظریه میباشد. فیشینگ را میتوانیم اینگونه تشریح کنیم که در گام نخست، فیشینگ در واقع یک تکنیک مهندسی اجتماعی میباشد که هکر با استفاده از آن کاربر را ترغیب میکند از لینکی که برایش ارسال شده است، استفاده کند. مهارت بالا در مهندسی اجتماعی اولین و مهمترین تکینک در اجرای نقش فیشینگ میباشد که یک هکر در صورت عدم توانایی، در اجرای این تکنیک هرچقدر هم صفحاتی مشابه صفحات اصلی ایجاد کند، بازهم احتمال موفقیت آن بسیار پایین است.
یک هکر حرفه ای معمولا با تکنیک بسیار بالا، ابتدا قربانی خود را به دقت شناسایی و سپس از نقطه ضعف ها، علایق ، احساسات و … قربانی استفاده میکند، تا لینک حاوی صفحه جعلی سایت خود را در اختیار ایشان قرار دهد. هکرها در این زمینه آنقدر تبحر دارند که به قربانی این اعتماد را میدهند که لینک ارسالی آنها کاملا قابل اعتماد و استناد میباشد.
فیشنگ چند نوع است؟
فیشنگ جهت جمع آوری اطلاعات
در این نوع فیشینگ که در ایران بسیار مرسوم نمیباشد، یک هکر اقدام به ارسال پیام های بسیار زیبا و پرمفهوم به کاربران میکند و اطلاعات مهم و قابل توجه ایشان را برایش ارسال میکند و سپس از او درخواست میکند از طریق لینکی که در اختیار او قرار داده است اقدام به ثبت نام کند. به عنوان مثال “شما برنده 1 میلیون دلار شده اید، جهت ادامه به لینک زیر مراجعه و با ثبت اطلاعات خود منتظر تماس تلفنی ما باشید” . هکر با این جمله کاربر را مجاب میکند که اطلاعات درخواستی را در فرم ثبت نام وارد کند. از آنجایی که کاربر احساس میکند با پر کردن فرم و ثبت نام، چیزی را از دست نمیدهد، اقدام به تکمیل فرم با اطلاعات واقعی نموده و ارسال میکند. کار هکر در اینجا به اتمام میرسد. اطلاعات مورد نیاز کاربر دریافت و ذخیره شد، حالا نوبت استفاده از آنها میباشد. استفاده از پسورد های وارد شده جهت تست پسورد ایمیل ، حساب کاربری در سایت ها و …
فیشینگ جعل وب سایت
محبوبیت این نوع فیشینگ در بین هکرهای ایرانی بسیار بالا میباشد. در این نوع فیشینگ، هکر یک صفحه با دقت بسیار بالا و کاملا مشابه صفحه اصلی یک سایت طراحی میکند و با استفاده از ارسال کاربر به مسیر این صفحه، اطلاعات بسیار مهم کاربر را دریافت میکنند. به عنوان مثال خود بنده با مجموعه ای از هکرها برخورد کرده بودم که روش کار آنها بدین صورت بود؛ یک صفحه جعلی با نام بسیار شبیه سایت یکی از اپراتور های موبایل کشور طراحی نموده بود و در این صفحه کاربران را مجاب میکرد که برای دریافت جایزه خود روی لینک زیر کلیک و ثبت نام کنید. هزینه ثبت نام فقط 1000 ریال میباشد. کاربر با مشاهده مبلغ بسیار ناچیز و با توجه به اینکه سایت دارای دامنه بسیار شبیه به دامنه برند را دارا میباشد و همچنین طراحی سایت نیز کپی سایت اصلی میباشد، اعتماد میکند و با کلیک به صفحه بعد ارجاع داده میشود. در صفحه بعد از کاربر مشخصات وآدرس دریافت میشود و سپس جهت تایید فرایند و واریز مبلغ ناچیز 1000 ریالی به صفحه بانک جعلی ارجاع داده میشود. نکته بسیار جالب در این فیشینگ صفحه پرداخت آن بود؛ که دقیقا مشابه صفحه اصلی شبکه پرداخت بانکی کشور بود و تنها تفاوت آن در یک کاراکتر و پسوند دامنه بود که خود بنده به عنوان یک کارشناس واقعا در نگاه اول احساس کردم صفحه واقعی بانک میباشد. ساب دامنه های واقعی، صفحات آدرس واقعی و حتی گواهینامه SSL روی دامنه، کاربر با مشاهده این صفحه و به خیال اینکه صفحه بانک میباشد، مشخصات کارت بانکی خود را وارد کرده و بعد از پرداخت به صفحه اپراتور موبایل بازگشت داده میشد. هیچ مبلغی از کاربر کسر نمیشد. در واقع مشخصات کارت بانکی کاربر در اختیار هکر قرار داشت.
همچنین هکرها معمولا از باگ های XSS هدایت کننده بین سایتها نیز استفاده میکنند تا کاربران را به لینک دلخواه خود هدایت و اطلاعات کاربر را ذخیره کنند.
فیشینگ تلفنی
این نوع فیشینگ در ایران بصورت غیر رسمی استفاده میگردد ولی با هوشیاری زیاد و اطلاع رسانی های دقیق جلوی فعالیت این نوع هکرها در ایران گرفته شده است. در این نوع فیشینگ هکربا تماس از تلفن ثابت (که بعضا شماره آنها نیز جعلی بود) به قربانی تبریک میگفتند که برنده هدیه بسیار ارزشمند شده اند و از او جهت دریافت جایزه یا درخواست واریز وجه و یا درخواست اطلاعات حساب بانکی مینمودند. حتی در برخی موارد با ارسال اس ام اس به کاربر درخواست ارسال شماره کارت و مشخصات بانکی خود جهت ثبت در سامانه های مهم کشوری مینمودند.
البته هکرهای بین المللی طبق ادعاهای جدید، قادر هستند از طریق این تماسها و با شگردهای خاص خود تلفن همراه قربانی را هک کنند.
روش های جلوگیری و کشف فیشینگ چیست؟
تشخیص سایتهای فیشینگ بسیار ساده است، ولی نیازمند کمی دقت در تمام مراحل استفاده از اینترنت میباشد که در زیر به آنها اشاره میکنیم:
- از آدرس سایتی که قصد وارد نمودن اطلاعات و ثبت آنها دارید بصورت چند باره چک و سپس اطلاعات خود را وارد کنید.
- در صورت شک به دامنه حتما از دامنه هویز گرفته شود.
- آدرس سرویس های ایمیل را به هیچ عنوان بدون چک وارد نشوید.
- قبل از باز نمودن لینک های داخل یک ایمیل ابتدا از ارسال کننده ایمیل و اصالت آن اطمینان حاصل کنید.
- به هیچ عنوان پیوست ایمیل های ناشناس را باز نکنید.
- به ایمیل های مشکوک پاسخ ندهید.
- به عنوان ایمیلهای: اطلاعات حساب بانکی شما، حساب شما مسدود شد، جهت فعال سازی مجددا اکانت شما و … بی اعتنا باشید.
- ایمیل های با عنوان: شما برنده این ماه ما شدید، جهت دریافت جایزه ثبت نام کنید و …. مطئنا تنها هدفی دارند و آن هم هک اطلاعات خصوصی شماست.
- حتما روی سیستم کامپیوتری خود که تمامی مبادلات و ارتباطات خود را با آن برقرار میکنید از نرم افزاری های آنتی ویرس معتبر و مخصوصا با قابلیت پشتیبانی از اینترنت که با نام Internet Security و یا Smart Security و امثال آنها معروف هستند، استفاده کنیدو همیشه اجازه بروز رسانی آنتی ویروس خود را بدهید.